Euromedicina.czČesky
česky english deutsch

Eshop_Euromedicina
Navštivte Eshop našeho portalu Euromedicina.cz a přesvěčte se sami o zajímavých cenách naší litaratury...
Zdravý česnek
Zdroj : Sanzdravě12.10.2007

Ačkoliv si většina z nás zajisté vybaví společně s česnekem nepříjemný zápach z úst, neměli bychom ho kvůli tomu určitě zatracovat. Jak si dále budete moci přečíst, dáte mi poté za pravdu, že určitě platí věta ... „všechno je na něco, česnek je na všechno.“ Proto s ním určitě nešetřete.

Původ česneku

Česnek provází lidstvo už po celou dobu. Již ve třetím tisíciletí před naším letopočtem využívali česnek staří Číňané zejména pro jeho léčivé účinky. Přes Střední Asii se česnek dostal do Mezopotámie a z Etiopie do Egypta. Také Řekové a Římané česnek znali. Pomáhal jim léčit zranění při válkách a podílel se na léčení nejrůznějších onemocnění. Především si cenili jeho antibakteriální působení, protože je dokázal ochránit před bakteriemi či jinými parazity. Jedná se o takové přírodní antibiotikum. Stal se také nezbytnou součástí výbavy námořníků, kteří se vydávali na dlouhé objevné cesty. Pomáhal jim přežívat následky, které vznikly díky mnohdy naprostému nedostatku vitamínů a taktéž je chránil před různými bakteriálními nemocemi.

Charakteristika česneku

Česnek je zelenina, která spadá do čeledi česnekovitých a někteří autoři ho zařazují do čeledi liliovitých. Jedná se o vytrvalou rostlinu se složenou stlačeně kulovitou cibulí. Tato cibule se dělí na několik dužnatých šupin (stroužků), které jsou kryty společným obalem bílé až purpurové barvy.

Původ charakteristického česnekového zápachu vězí ve sloučeninách síry, kterých je česnek „napěchován“. Zejména v alicinu, což je také hlavní sloučenina, která bojuje proti parazitům. Má vynikající antioxidační a antibakteriální vlastnosti. Sám alicin je takřka bez zápachu, ale při drcení stroužků nebo natě se uvolní enzym alináza, který znásobí jeho aromatické účinky.

Léčivé účinky česneku

Seznam onemocnění či zdravotních problému, při kterých se česnek doporučuje, je opravdu široký. Ne nadarmo se z česneku vyrábějí česnekové kapsle, tablety a vyrábí se i česnekový olej. Česnek se také uplatňuje v lidovém lečitelství, kdy se tvrdí, že česnek odhání upíry ...

V období chřipkových onemocnění ho doporučuji zařadit více do svého jídelníčku jako prevenci proti virům. Jak jsem se již výše zmiňovala, jedná se o přírodní antibiotikum, které díky směsi účinných látek má schopnost hubit tyto choroplodné zárodky, dále i parazity, plísně, kvasinky. Výhoda spočívá v tom, že tento přírodní „lék“ nemá žádné vedlejší účinky jako mnohá antibiotika, které nám bývají předepisovány u lékaře.

Mimo jeho zásadní působení proti mikroorganismům při infekcích, má česnek široké použití i při jiných nefyziologických stavech.

  • Především se uplatňuje při snížení krevního tlaku, dokáže rozšiřovat periférní cévy. Pozitivně působí při kardiovaskulárních potížích.
  • Také má schopnost snižovat hladinu cholesterolu, a to má pozitivní účinek na správnou funkci endotelu cévní stěny. Tudíž se snižuje riziko aterosklerózy a trombózy.
  • V neposlední řadě byl objeven jeho účinek na hladinu cukru v krvi, kdy dokáže glykémii snižovat. A tak se doporučuje i diabetikům.
  • Česnek má účinek působit i při zevních potížích jako jsou různé kožní infekce a akné.
  • Častá konzumace zvyšuje potenci a také libido nebo-li chuť na sex ...
  • Jako snad nejdůležitější pozitivní přínos česneku při časté konzumaci je jeho protinádorové působení.

Nepříznivé účinky česneku

I když má česnek nespočet pozitivních účinků, může se stát, že u některých jedinců může vyvolat trávicí potíže, pálení žáhy či jiné podráždění žaludku. A to nejčastěji u lidí, kteří mají problémy se žlučníkem, játry či slinivky. Toto podráždění ale většinou nastává až po větším množství zkonzumovaného česneku. Přesto radím „žlučníkářům“ česnek z jídelníčku vynechat. Také lidé užívající léky snižující krevní srážlivost by měli jíst česnek pouze na doporučení lékaře. Někdy mohou vzniknout na látky obsažené v česneku alergické reakce.

Česnek medvědí Česnek medvědí

Použití v kuchyni

O tom, že má česnek široké použití v kuchyni asi nemá ani cenu psát. Česnek je velmi výrazná pochutina a není snad žádná kuchařka či kuchař, který by česnek při přípravě pokrmu nikdy nepoužil. Česnek, stejně jako cibule, patří snad ke každému jídlu, i když ho tam nemusíme ani cítit. Naopak někdy jsou pokrmy založené jenom na chuti česneku a pak to stojí za to . Můžeme ho využít jak v teplé kuchyni, tak ve studené kuchyni k výrobě pomazánek a do salátů.

Česnek můžeme použít jako zeleninu či jako koření. Asi nejčastěji se setkáme s česnekem kuchyňským, i v podobě koření, kdy můžeme koupit česnek na plátky, granule, a nebo česnek mletý. Ale také můžeme vyzkoušet koření česnek medvědí, což je bylinka mající vůni i chuť podobnou česneku a pórku.

Tip:

Česnek bychom měli skladovat na tmavém, chladném a suchém místě. Před použitím je lepší česnek nakrájet, rozdrtit nebo prolisovat, protože teprve tak vynikne jeho chuť a vůně. Ale pozor! Česnek nesmíme nikdy připálit, protože pak dostane hořkou štiplavou chuť a zkazí pokrm.