Euromedicina.czČesky
česky english deutsch

Eshop_Euromedicina
Navštivte Eshop našeho portalu Euromedicina.cz a přesvěčte se sami o zajímavých cenách naší litaratury...
Když bolí v krku
Dr.Susan Rose7.1.2007
Co je příčinou?
Když bolí v krku Když bolí v krku
Bolest v krku může být příznakem mnoha různých chorob.Ve většině případech se jedná o infekci-ať už bakteriální nebo virovou - jde tedy o onemocnění nakažlivé. Původcem bývají buď viry u klasické chřipky, nebo jde o nachlazení , mononukleozu případně o nákazu bakteriemi z rodů Streptococcus, Mykoplazma nebo Haemophilus. Zatímco na bakterie antibiotika zabírají, na viry jsou tato léčiva krátká.
Viry
Většina virových bolesti v krku je součástí chřipky nebo nachlazení a mimoto se projevují ucpaným nosem s výtokem, kýcháním a celkovým pobolíváním těla. Tyto viry jsou velmi nakažlivé- přenos se děje velmi rychle, obzvláště v zimě. Než tělo vytvoří obranné protilátky , trvá to asi jeden týden. Bolest v krku je ale součástí i jiných virových obtíží-spalniček,planých neštovic, černého kašle a záškrtu. Také afty a herpetické puchýře mohou být velmi bolestivé.
Pokud se jedná o virovou mononukleozu bývají projevy delší než jeden týden .Viry se usadí v mízním systému a způsobí masivní zvětšení mandlí s bílými fleky na povrchu. Také krční, podpažní a tříselné uzliny bývají zvětšené a dobře hmatné. Bolest v krku je dosti výrazná a nepříjemná, mohou být přítomné i obtíže s dýcháním. Virus se může dostat také do jater a způsobit tak žloutenku. Pacient bývá velmi, velmi unavený a to po dobu nejméně 6 týdnů.
Někdy bývá mononukleoza nazývána také nemocí z líbaní- přenáší se slinami, případně z nedostatečně umytých rukou nebo ze společných ručníků, příborů apod .Vyskytuje se u teenagerů a dětí v poměrně závažné podobě.
Bakterie
Onemocnění Streptokokem postihuje nejen krk, ale také srdeční chlopně (v podobě tzv. revmatické horečky, na chlopních se vytvářejí uzlíky poškozující jejich funkci), ledviny (zánět ledvin) , mandle ( zánět, tj. tonzilitida) , plíce (zápal plic), dutiny ( zánět tedy sinusitida), střední ucho a vyvolávají také Streptokokovou spálu. Kvůli možným komplikacím je potřeba udělat výtěr z krku a při pozitivních výsledcích se nasazují antibiotika.
Tonzilitida se projevuje jako ,,knedlík v krku“ – jde o zánět krční lymfatické tkáně projevující se jejím bolestivým zduřením. V prvých dvou letech života bývá tonzilitida u dětí častá- jejich imunitní systém se totiž teprve vyvíjí. Zdravé tonzily po odeznění nemoci neobsahují zánětlivá ložiska. Velmi časté ,opakující se bolesti v krku z důvodu tonzilitidy mohou poukazovat na nedoléčenou nemoc.
Výsledky studií ukazují, že u dětí,které trpí tímto onemocněním čtyřikrát za rok pomáhá chirurgické odstranění tonzil. Jedná se o malý výkon s lokálním umrtvením.
Bolest může na krk přecházet také ze zánětlivého nosu nebo dutin ,odkud hlen a s ním tedy i bakterie stékají do krku .
Bolest Bolest
Nejnebezpečnějším onemocněním je zánět hrtanové příklopky- epiglotitida. Jejími vyvolavateli jsou bakterie , které dobře reagují na antibiotickou léčbu. Zánět příklopky se projevuje výrazným otokem a hrozí- zejména u dětí- smrt zadušením. Jde o vážný stav vyžadující okamžité jednání. Charakteristickými příznaky je ztížené polykání, slinění, huhňavá mluva a pocit dušení.
Alergie
Pyly a plísně, které dráždí nos mohou způsobovat alergickou reakci při vdechnutí i v krku. Typickými alergeny bývají psí a kočičí srst, domácí prach… Ten můžete mít doma v podobě mikročástic i při sebedůkladnějším úklidu.
Dráždění
Zejména v zimě je sliznice citlivá a střídání horkého vzduchu v teplého domova a chladu zvenku působí opakující se lehké bolení a pocity suchosti v krku obzvláště po ránu. Pomáhá zvlhčení vzduchu v ložnici a zvýšení příjmu tekutin.Pacienti trpívají chronicky ucpaným nosem což vede k dýchání ústy. Přepínání hlasového aparátu (náruživé fandění při zápasech…) ,tabákový kouř, ostré jídlo a alkohol mohou být také jednou z příčin podrážděné sliznice.
Návrat žaludeční tekutiny
Návrat kyselin ze žaludku do krku může poleptat sliznici a způsobit tak nepříjemné pocity. Pomáhá zvýšit polohu horní části těla při spánku (vypodložením) případně užívání léků .Je vhodná konzultace s lékařem.
Nádory
I nádory v oblasti krku se mohou projevovat bolestí v krku, vystřelující bolestí až do oblasti ucha a tlakem v lokalizaci nádoru . Častěji však nic nebolí a nádor tak nerušeně roste až do doby , kdy je již tak veliký ,že léčba je velmi obtížná. Vyskytují se častěji u kuřáků a alkoholiků. Důležité je všímat si chrapotu delšího 14dní, pocitů knedlíku v krku a krve ve slinách či hlenu.
Kdy k lékaři? Vždy když je bolest v krku silná, trvající déle než 5-7 dní. Následující případy si zasluhují lékařskou pozornost:
  • dlouhá a silná bolestivost
  • ztížené dýchání
  • ztížené polykání
  • ztížené otevření úst
  • bolest čelistních kloubů
  • bolest v uchu
  • vyrážka
  • horečka
  • krev ve slinách či hlenu
  • často se opakující bolesti v krku
  • pocit knedlíku v krku
  • chrapot delší 14 dní
Měli by se současně léčit i další členové rodiny?
Pokud je test na Streptokoky pozitivní, je doporučována léčba i ostatních blízkých. Důležité je zachovávání hygienických návyků, vyhýbání se těsnému kontaktu s nemocným ,sdílení ručníků a jiných předmětů denní potřeby.
Jak se léčit sám?
  • Teplý čaj s medem vám udělá dobře.
  • Zvyšte vlhkost v pokoji- speciálním zvlhčovačem nebo prostě dejte na topení namočený ručník.
  • Kloktejte teplou slanou vodu několikrát denně (1/4 čajové lžičky na ½ hrnečku teplé vody)
  • Volně prodejné léky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu uleví od bolesti a potlačí zánět.