Euromedicina.czČesky
česky english deutsch

Eshop_Euromedicina
Navštivte Eshop našeho portalu Euromedicina.cz a přesvěčte se sami o zajímavých cenách naší litaratury...
A co takhle očkování?
Dr.Susan Rose14.3.2007
klíště obecné klíště obecné
Přemýšlíte právě v těchto dnech, zda se už konečně nechat naočkovat proti klíšťové encefalitidě? A víte vlastně proti čemu se to necháváte nebo možná také nenecháváte očkovat a na jaká rizika tím přistupujete?
Co je klíšťová encefalitida? Je to viry způsobený nehnisavý zánět mozkové tkáně a mozkových blan. Původci jsou viry ze skupiny arbovirů přenášených například dospělým klíštětem ale také nedospělou nymfou klíštěte nebo například nepasterovaným mlékem. U nás nejčastěji přichází v úvahu kozí mléko . Inkubační doba- tedy doba mezi vniknutím virů do organismu a prvními projevy nemoci 7-14 dní. U nakažených po této době dojde k ,,chřipkovému onemocnění“ (samozřejmě že nejde o klasickou chřipku, jen příznaky na to vypadají) Toto trvá více méně týden. Příznaky nemusejí být ani výrazné, proto nemocný může tuto fázi přechodit. Poté se pacient cítí několik dní zdráv, nemá dále problémy. Ovšem to jen do doby tzv. druhého stádia nemoci , které je typické bolestmi hlavy, horečkou, zvracením, zmateností, a tzv. meningeálními příznaky (např. tuhost svalstva šíje) Časté jsou poruchy paměti a spánku . U nejtežších případů může dojít ke vzniku obrn (u nás asi v 7%) a v 1% i k úmrtí! Těžší průběh bývá u oslabených jedinců- tj. dětí a starších pacientů .
Lze ji léčit, když už se nakazím? Léčba klíšťové encefalitidy jako každého virového onemocnění je nesmírně svízelná.Léčí se vlastně jen projevy, tomu se říká symptomatická léčba. Samotnou příčinu onemocnění, tj. virovou infekci úspěšněji léčit neumíme.
Co dělat tedy abych se nenakazil? Každý z nás je při pobytu přírodě vytaven riziku nákazy. Klíšťová encefalitida je onemocnění s přírodní ohniskovostí- tzn. že výskyt infikovaných klíšťat není po celé republice stejný, nicméně platí, že Česká republika patří mezi země se silnou promořeností.
Klíšťata na nás číhají na trávě  v lese i na loukách Klíšťata na nás číhají na trávě v lese i na loukách
Nejvyšší počet onemocnění je hlášen z jižních Čech, z okolí Vranovské přehrady, z okolí Brna a ze severních částí okresů Bruntál a Opava. Silný výskyt je rovněž patrný v Povltaví a na Plzeňsku. Infikovaná klíšťata se vyskytují hlavně v povodí našich řek (např. Vltava, Sázava, Berounka), kde jsou rekreační střediska. Samozřejmostí je užívání ochranných repelentů a důkladná kontrola celého těla ihned po návratu z přírody. Pozor- přisáté klíště nikdy neodstraňujte holou rukou.A to ani u domácích zvířat.
Existuje bezpečná ochrana?
Očkování je jedinou spolehlivou ochranou Očkování je jedinou spolehlivou ochranou
Zatím nejbezpečnější ochranou je preventivní očkování. Očkovací látka je určena pro děti od jednoho roku a pro dospělé.Očkuje se třemi dávkami s odstupem 1–3 měsíce po první dávce a 9–12 měsíců po druhé dávce, nebo čtyřmi dávkami s odstupem 1 týdne po první dávce, 2 týdnů po druhé dávce a přeočkování za rok po třetí dávce. Zpravidla se začíná v zimě či ne přelomu zimy a jara (do dubna) ,kdy klíšťata ještě nejsou aktivní. K vakcinaci ale může dojít během celého roku. Pacient by však neměl přijít v průběhu zrychleného očkovacího schématu do kontaktu se klíštětem. Některé pojišťovny přispívají na očkování proti klíšťové encefalitidě. Většinou po očkování nedochází k vedlejším účinkům. Někdy se však mohou vyskytnout v místě vpochu bolestivost a zarudnutí.Vzácně může dojít kcelkovým nežádoucím rekcím, například nevolnosti , únavě,horečce nebo bolestem v kloubech či ve svalech.