Euromedicina.czČesky
česky english deutsch

Eshop_Euromedicina
Navštivte Eshop našeho portalu Euromedicina.cz a přesvěčte se sami o zajímavých cenách naší litaratury...
Zapomenuté umění jíst - II.část
David Horák10.6.2007
Skomírání stravovacích rituálů nevyvolává jen nostalgické povzdechy pamětníků. Ve Velké Británii, kde fast food skoro vytěsnil ostatní formy stravování, se nápravu snaží zjednat samotný Tony Blair. Britského premiéra k tomu přiměl slavný ostrovní kuchař Jamie Oliver, jenž ve svém pořadu zhnuseně odkryl, co britští školáci v čase oběda polykají. Britům došlo, že školní kuchařky namísto aby vařily, už desítky let jen monotónně otevírají sáčky s těmi nejlevnějšími mraženými polotovary. Pravda o „krůtích copáncích“, které kromě masa velkého ptáka obsahují také spoustu vepřového tuku i kůže a nejrůznějších umělotin, pět milionů Jamieho diváků pěkně pobouřila. Kuchař sepsal petici „Feed me better“ (Krmte mě líp), kterou po čtyřech týdnech donesl premiérovi Blairovi s 270 000 podpisy, načež vláda spustila projekt na zlepšení stravy ve školních jídelnách v přepočtu za 12 miliard korun. Copánky jsou zakázané, zelenina a ovoce povinné.
Zdravější školní obědy jsou skvělá věc, ale skutečný nápor na tělo přichází večer. Tím, že lidé přicházejí domů každý v jinou dobu, děti ze školy a rodiče z práce, vzniká něco jako „domácí fast food“. Rodiče sahají po co nejjednodušších jídlech („vem si pizzu z mrazáku“) a děti si zvykly jíst před zapnutou obrazovkou („Nejlepší kombinace? Hranolky a Óčko!“). Všechna ta chlazená hotová jídla se svou netečností k času vzbuzují přinejmenším podezření na vysoký obsah konzervačních látek a dochucovadel. To, že čerstvé jídlo by bylo zdravější než zboží určené k dlouhodobému skladování, není žádný objev. „Jenže kdo by měl čas chodit na trh pro čerstvé věci, a z nich pak doma vyvářet?“ ptá se německý filozof Manuel Schneider. „Potravinářský průmysl, zněhož pocházejí tři čtvrtiny všech našich potravin, z nás břímě těchto neefektivností z velké části sejmul: od oškrabaných brambor ve fólii až po hotové jídlo o několika chodech, které je díky mikrovlnce připravené dřív, než by člověk stihl prostřít stůl (pročež od toho druhého raději rovnou upustí).“ Maximálně se tak ještě nakoupí suroviny - maso a zelenina -, ale jídlo se z nich vytváří s použitím hotové omáčky typu Uncle Ben’s.
televize televize
Jídelní stoly zejí prázdnotou a na gaučích přibývá skvrn od kečupu. Žijeme v éře automatického konzumování, kdy se jídlo vkládá do úst, aniž na něj pohlédneme. Mnoho vědeckých studií z USA spojuje jídlo u televize se samovolným přejídáním. Po ztrátě smyslu pro obědy a večeře už nejíme v určitou dobu, ale vlastně kdykoliv - tu kus čokolády, potom zas jogurt nebo housku s karbanátkem. Americkým vědcům to připomnělo příjem potravy krav, takže hovoří o „nepřetržité pastvě“. Pro pasení jsou ideální fast foody (kdo by se přejídal obyčejným chlebem), které ovšem tělu dávají přemíru cukru, soli a tuku a jen minimum minerálních látek, vitamínů a bílkovin. A tak si zaděláváme na nadváhu, diabetes či infarkt. Děti nevyjímaje. Podle loňského celorepublikového průzkumu Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti více než třetina školáků ráno nesnídá, přičemž polovina jich svačí sladkosti nebo bílé pečivo. Není divu, že hranici obezity překročilo více než 10 % dětí a 25 % jich trpí vysokým krevním tlakem.
Zodpovědného strávníka vychováte jedině u stolu. Tím, že se člověk stravuje v určitou dobu, kultivovaně a z talíře, jí s větší chutí a má lepší přehled o své porci, než když se krmí někde na ulici ze sáčku. Ne nadarmo začínala rodina po staletí jídlo společnou modlitbou „Pane Bože, požehnej nás i tyto dary, které z tvé štědré ruky požívati budem...“ Sejít se u večeře je ale dobré nejen kvůli zažívání. „Jídlo sbližuje lidi - proto je také populární obchodní schůzka spojená s obědem. Doma zase zvyšuje rodinnou pospolitost,“ říká psycholog Jan Kulhánek, jenž se na stránkách www.idealni.cz zaměřuje na stravování. V rodinách, v nichž jí každý zvlášť, zbývá méně času na to probrat důležité věci a narůstá pocit, že rodina nedrží pohromadě. „Když lidi cítí, že k sobě patří, mají větší tendenci hledat řešení výhodné pro rodinu, a ne jen pro sebe,“ dodává Kulhánek.
Aby ale stolování probíhalo, jak má, je potřeba chránit příjemnou atmosféru. Jídlo má přinášet požitek, u stolu by tedy měla být zapovězena palčivá témata jako dohadování se o daních a terorizování dítěte otázkami typu „co bylo ve škole?“. Ne nadarmo chodí na fast food hlavně teenageři - dost z nich se k řetězovým bufetům uchyluje možná právě na útěku před domácími výslechy. Na ty je čas jindy a také jinde - jídelní stůl patří jen jídlu a požitku z něj. Mnoho lidí dnes už neví, jak chutná oběd. Prý nemají čas. Vynechané nebo ošizené jídlo v polovině dne se však s touhou po větším výkonu bolestivě míjí. „Venku si odpočinete a zregenerujete se, oběd i cesta na něj je psychohygienická pauza, po níž jste výkonnější,“ vysvětluje Jan Kulhánek, proč místo oběda nesežvýkat rohlík. „Když máte hlad, čelíte únavě, jste podráždění a méně se soustředíte. Hlad strhává pozornost jinam.“ A že na oběd není kdy? „To byste mohli nakonec říct, že vás zdržuje i spánek, který zabere dobrých osm hodin.“ Pracovníci, kteří přes den nejedí, bývají permanentně nespokojení. Ne se sebou, nýbrž kvůli neodbytnému pocitu, že je někdo využívá a málo oceňuje, a to i přesto, že mají třeba vysoké platy. „Berte jídlo jako dobíjení baterek, jímž dodáte tělu - a mozek je také tělo - vše, co potřebuje k pořádnému fungování. A hlavně s ním počítejte předem,“ radí Jan Kulhánek.