Euromedicina.czČesky
česky english deutsch

Eshop_Euromedicina
Navštivte Eshop našeho portalu Euromedicina.cz a přesvěčte se sami o zajímavých cenách naší litaratury...
Wellness pro duši
Dr.Tomáš Borecký3.2.2007
Zimní nálada Zimní nálada
Šedivé a zamračené počasí mnoha lidem neprospívá, u některých dokonce vyvolává deprese. Je to dáno tím, že šedivá barva automaticky zhoršuje náladu. Naproti tomu světlé barvy nám náladu zlepšují. Mají na nás pozitivní působení a tím nám zlepšují i naše zdraví. Jak?
Signály vyvolané barevným světlem totiž podněcují vylučování hormonů jako je např. serotonin, který nejenže náladu zlepšuje, ale má i řadu dalších pozitivních účinků na naše tělo.
Růže Růže
Pozitivní účinek barev pomáhá i jako stimul pro imunitní systém, ovlivňuje tedy nejenom psychiku, ale i např. různá kožní onemocnění. Každá barva má totiž určitou vlnovou délku a tím vyvolává i rozdílné reakce v těle. Tyto rozdilné energetické účinky jednotlivých barev byly potvrzeny i vědecky. Např. červené světlo lehce zvyšuje krevní tlak, modré ho naopak snižuje.
Pozitivní účinky barev lze jednodušše využívat i v každodenním životě. Někdy stačí jenom maličkosti, které svým barevným působením zlepší náladu, zvláště pak v zimním období, které je tak skoupé na veselé barvy.
Doma přijdou vhod obrazy ve zvláště silných odstinech nebo různé živě barevné předměty, jako např. konev na zalévání květin položená na okenním parapetu, zářící v ohnivě červené, teple oranžové nebo zlatavě žluté barvě. Nebojme se experimetovat !
Tulipán Tulipán
Hyacint Hyacint
Narcis Narcis
A pestrobarevné kytice pomůžou též dobré náladě a ještě přinesou kousek přírody do domácnosti. Kvetoucí tulipány, narcisy, hyacinty a spousta dalších cibulovin povzbudí jejich zářivými barvami a ačkoli v přírodě kvetou až na jaře, jako řezané květiny jsou k dostání i v zimě. Jejich barevná nádhera budí zvláště ve smutných a studených dnech naději a očekávání na jaro, kdy se příroda probudi ze svého zimniho spánku. Zkusme tedy častěji přinášet domu i trochu té jarní naděje...
Narcis Narcis
Tulipán Tulipán
Petrklíč Petrklíč
P.S. Autor je nezávislý a není podporován žádným květinářstvím ani jiným obchodním řetězcem, má však pozitivní vztah k rostlinkám a k přírodě vůbec.