Euromedicina.czČesky
česky english deutsch

Eshop_Euromedicina
Navštivte Eshop našeho portalu Euromedicina.cz a přesvěčte se sami o zajímavých cenách naší litaratury...
Důležitá kyselina listová
Dr.Susan Rose4.3.2007
KYselina listová KYselina listová
Nebo chcete-li kyselina folová –acidum folicum či pteroylglutamová kyselina. Za všemi těmito názvy se skrývá jeden z dlouhé řady vitaminů B. Proč je důležitá? Pro lidské tělo je nezbytná . Pomáhá totiž při tvorbě nových buněk, respektive jejich genetického aparátu. Proto je jasné, že její nedostatek se projeví nejrychleji v tkáních s rychlým množením buněk. Jak se projevuje nedostatek ? Nedostatek se může projevit zcela zákeřně - průjmy, ztráty chuti a hmotnosti, slabost , bolesti hlavy a pocity bušení srdce…. Závažný je nedostatek u těhotných žen. Vědecké výzkumy dokazují, že matky s nízký příjmem kyseliny listové mají častějí děti a nízkou porodní váhou, děti se rodí předčasně a nejzávažnější je ohrožení defekty neurální trubice- tak se označují defekty budoucí centrální nervové soustavy – příkladem budiž rozštěp páteře (spina bifida) , úplné chybění mozku (anencefalie) nebo vyklenutí mozku defektem v kostěné části lebky (encefalokéla) Pokud nepřijímají dostatek kyseliny listové děti, je rostou pomaleji než jejich vrstevníci a jsou ohroženy (stejně jako dospělí) chudokrevností. Jsem ohrožen nedostatkem?
Důležitá obzvl. v těhotenství Důležitá obzvl. v těhotenství
Zvýšená je spotřeba tohoto vitamínu napřiklad v těhotenství ( buňky plodu se potřebují každým dnem dělit a přibývat) při kojení , u alkoholiků ,nejrůznějších poruch vstřebávání potravy (včetně celiakie) , u pacientů s poruchami ledvin a při jaterních onemocněních . Je třeba ovšem vědět , že i některé léky mohou bránit využití folové kyseliny- jedná se o antiepileptika , některé léky užívané při diabetu , Crohnově chorobě a protinádorové léčbě. Kolik jí mám přijmout denně? Je doporučováno přijmout alespoň množství 100-200 mikorgramů denně. Těhotné by měly přijmout asi 400 mikrogramů . Vstřebávání se odehrává v tenkém střevě. Lidský organismus má za normálních podmínek zásoby přibližně na 4 měsíce. V jakých potravinách se nachází?
Zdroje kyseliny listové Zdroje kyseliny listové
Především zdravá, vyvážená a plnohodnotná strava je nám dobrým zdrojem. Ta zahrnuje čerstvou zeleninu jako například brokolice, chřest, banány, pomeranče, hrášek, čočka, obrovské množství je v cizrně ale také růžičkové kapustě. Z masa jsou to především hovězí játra a v poněkud menší míře i játra vepřová. Kyselinu listovou můžeme přijímat také v potravinových doplňcích- buď jakou součást nejrůznějších multivitaminových preparátů nebo samostatně. Lze se předávkovat? Tento stav je nepravděpodobný a účinky z předávkování nejsou známy. Existuje podezření, že přemíra způsobuje větší náchylnost k epileptickým záchvatům, zejména u dětí s nezralou bariérou mezi krví a mozkem, která za normálních okolností brání volnému přestupu cizorodých látek z krve přímo k mozku.